Gwintowniki ręczne calowe służą do wykonywania gwintów rurowo – walcowych o oznaczeniu G, posiadających kąt 55 stopni. Występują zarówno z gwintem prawym G, jak i lewym LH G.
Gwintowniki ręczne calowe G wykonywane są głównie w niemieckiej normie wymiarowej DIN-5157 (określającej wymiary gwintowników). Występują w kompletach składających się z 2 sztuk gwintowników:
– nr 1 – zdzieraka,
– nr 2 – wykańczaka.
Gwintowniki nr |
1 |
2 |
Gwint Rurowo-Walcowy | ||
Nakrój | 5P | 2P |
Przy użyciu gwintowników ręcznych DIN-5157 możliwe jest wykonywanie gwintów w otworach przelotowych oraz nieprzelotowych do maksymalnej głębokości <2,5 D (gdzie D oznacza średnicę gwintowanego otworu).
Gwintowniki ręczne calowe wykonuje się najczęściej z następujących materiałów:
– stali szybkotnącej HSS – używanej przede wszystkim do obróbki stali, stali konstrukcyjnej oraz stali magnetycznej,
– stali szybkotnącej kobaltowej 5% HSSE – wykorzystywanej do obróbki stali wysokostopowych oraz stali kwasoodpornych,
– stali szybkotnącej proszkowej kobaltowej HSSE-PM (rzadziej) – używanej do obróbki materiałów hartowanych lub utwardzanych do 45 HRC.
Gwintowanie otworów od strony praktycznej:
- Odczytujemy z tabeli poniżej średnicę otworu pod nasz gwint np. dla „gwintu ½” będzie to otwór Fi 19,00 mm
- Wykonujemy otwór wiertłem Fi 19,00 (ważne, aby nie rozbić otworu na większy wymiar). Po wykonaniu otworu dobrze jest wykonać fazę – pogłębiaczem, większym wiertłem lub ręcznie gratownikiem EL-1200 GT.
- Bierzemy gwintownik nr. 1 oraz pokrętło do gwintowników, nacinamy gwint ruchem zgodnym z ruchem wskazówek zegara (w przypadku gwintowników prawo – zwojnych). Przy pełnym ruchu 360° cofamy gwintownik o ok. 30°, aby złamać wiór.
- Po wykonaniu wstępnego gwintu, wykonujemy czynność jak wyżej, z tym, że gwintownikiem nr.2.
Po wykonaniu powyższych czynności otwór jest nagwintowany.
G – wielkość gwintu,
ød1 – średnica gwintownika [mm]
1/P – ilość zwojów na cal
l1 – długość całkowita gwintownika [mm],
l2 – długość części roboczej [mm],
ød2 – średnica części roboczej [mm],
a – wielkość zabieraka [mm]